Kunstenaar: Van Acker Karina
HOME KUNSTENAARS OVER JMASTER.BE ZELF EXPOSEREN INLOGGEN
Biografie  
home > kunstenaars > keramisten > Van Acker Karina > biografie

Karina zag op 16 mei 1960 voor het eerst het daglicht te Gent. Van 1978 tot 1981 volgde zij een opleiding aan het HIPB te Gent als logopediste. Deze job zou zij echter niet lang uitoefenen. Na een aantal interims, allemaal ver van huis, aanvaardde zij na de geboorte van haar dochter een halftime job in de buurt. Sinds 2003 werkt ze halftijds als bemiddelaar op de Vlaamse tolkendienst voor Doven en slechthorenden.
 
Van 1981 tot 1983, volgde zij, gedurende 1 volle dag in de week, een cursus kunstweven. Daar werd ze voor het eerst met kunst geconfronteerd. Het weven zelf bleek al snel niet echt voor haar weggelegd. Ze geraakte er niets in kwijt.
 
Op haar eerste reis naar Zuid-Frankrijk werd ze bekoord door de daar alomtegenwoordige terracottapotten. Terug thuis maakte ze zich lid van de lokale kunstkring ’Heusdine’ met de intentie te leren pottendraaien. De draaischijf vloog echter al gauw aan de kant omdat het draaien haar iets te vlug ging. Ze leerde potten met de hand opbouwen. Aanvankelijk met rollen, later met repen. Ze maakte vrij grote potten en glazuurde die in metaalkleuren. Toen een aantal jaren terug de kunstkring voor onbepaalde tijd dicht ging, besloot ze zich een oven aan te schaffen. Ondertussen begon haar werkhoekje van ongeveer 8m² in de garage ietsje te krap te worden. Er werden plannen gemaakt om in de tuin een volwaardig atelier in te richten. Naar Heusdine ging ze al een tijdje niet meer. Ze beschikte zelden over de wagen en moest steeds op iemand anders terugvallen om haar werken naar de kunstkring te brengen en terug naar huis. Thuis werkt ze nu aan haar eigen tempo verder. Ze is ondertussen afgestapt van het vervaardigen van potten; er kruipt zoveel energie en tijd in en wanneer het klaar is, heb je ...een pot. Door een pot kan je niet gevangen worden. Potten hebben geen verhaal. Een pot kan je mooi vinden of niet, maar daarmee is de kous af. Voor zij aan een werk begint, denkt ze vaak lang na over een gepaste titel, iets wat mensen kan aan het denken zetten. Een goede titel is voor haar de helft van het werk. 
 
Momenteel wekt ze nog uitsluitend met papierklei. Dit heeft het voordeel lichter en sterker te zijn dan gewone klei. Het verwerkt ook gemakkelijker omdat papierklei nagenoeg niet krimpt, waardoor een werk langer verwerkbaar blijft. De foto hiernaast toont duidelijk de lege ruimtes die de weggebrande papiervezels in de gebakken klei achterlaten. 
 
Zij heeft al aan een aantal tentoonstellingen deelgenomen. Soms in groep, soms alleen. Soms dicht bij huis, soms verder af. Zij volgde een heel leuke cursus ’Primitief Stoken’ bij Margot Spiegel en een heel interessante cursus ’Menselijke figuur opbouwen’ bij Katelijne De Vries. In 1995 won ze, met haar muziekdoos ’De Rondleiding’, de derde prijs in een door een keramiektijdschrift uitgegeven wedstrijd. Haar doel is ooit een levensgroot beeld te maken. Reageer per email.
Gallery Art.Jmaster   | Home | Artiesten | Over jmaster.be | Zelf exposeren | Inloggen